Sedam poslovnih principa u Googlu: ideje, ljudi, ideje…

Ovih dana bi trebalo da vidimo finalne verzije nekoliko aplikacija sa Social Changes Hakatona održanog sredinom oktobra u Ziri. Bićemo u prilici da sa neta skinemo neku od aplikacija za koju verujemo da će nam biti od koristi što je i bio krajnji cilj ovog događaja – društvena promena.

Mi smo se, takođe, malo muvale na hakatonu, jer smo bile deo tima koji se bavio postavljanjem web platforme radnog naziva Filantrop – zamišljene kao mesto gde bi na jednom mestu bile objedinjene sve humanitarne ili foundraising kampanje i gde biste, kao pojedinac ili firma, mogli da vidite kome možete da pomognete.

Ipak, o ovoj ideji nekom drugom prilikom (kad vidimo u kojoj meri će tehnički biti moguće izvesti zamišljeno)…

Sada bismo da podelimo sa vama delove zanimljivog predavanja koje smo čule tokom hakatona. Gost predavač bio je Vedran Bajer iz Zagreba, zaposlen inače u Google-u! On je pričao o poslovnim principima ovog globalnog giganta a nama se učinilo korisnim da to podelimo sa vama.

Kao i obično, i u ovom slučaju reč je o jednostavnim poentama koje, nekako, uspemo uvek da izgubimo. Evo šta kaže Google:

  • Ljudi su sve – biraju se „najbolji od najboljih“. Kandidati su pohađali najbolje fakultete, a pri konkurisanju za posao prolaze razne krugove kako bi njihovi nadređeni bili ubeđeni da su baš oni najbolji za taj posao. Osim najboljih fakulteta i inteligencije neophodno da imaju jak  preduzetnički duh
  • Ideju može dati bilo ko – Ideje ne dolaze samo od inženjera, već ih može dati bilo koji zaposleni u kompaniji
  • Sve informacije imaju svi zaposleni – U Google-u je sve vrlo transparentno, a informacije se dele raznim internim alatima
  • Jasna viziji kod svih – Neophodno je da svi zaposleni imaju istu viziju i da se sa njom poistovećuju
  • Ne bacajte ideje – Koliko god neka ideja delovala besmisleno u datom trenutku, ostavite je da stoji na papiru. Svaka ideja ima neki problem, ali isto tako svaka u nekom periodu i u drugim okolnostima može da se iskoristi
  • Sve se radi za korisnika – Sve što se radi, svaki potez i svaka odluka radi se za dobrobit korisnika, a ne zbog finansijske dobiti. Glavni cilj je da korisnik što manje vremena provodi na Google-u, odnosno da mu je što više olakšana pretraga
  • Vreme za sopstvene ideje – Svaki zaposleni ima 20 odsto radnog vremena za razvijanje i realizaciju sopstvenih ideja. Upravo je u tom period nastao i Google translate.

Navedeni saveti se ne odnose samo na IT industriju, već bi se na njih moglo gledati kao na pravila dobrog menadžmenta. I kao što vidite u centru pažnje su ideje (jer, ma šta neki mislili, one pokreću svet). A mi se nadamo da će neke od ideja koje su oživele  na Social Changes Hakatonu pokrenuti bar ovaj nas delić sveta.