Kampanja „Potpisujem“ za borbu protiv nasilja nad ženama

S obzirom na to da su u našoj kancelariji žene u većini i da smo sve vrlo glasne u „borbi protiv nasilja nad ženama“ oduševljeno smo prihvatile predlog Autonomnog ženskog centra (AŽC) da im pomognemo u realizaciji kampanje „Potpisujem“. Ove neverovatno hrabre žene se već 20 godina bave problemom porodičnog nasilja. Druženje s njima nas je podsetilo koliko je težak, ozbiljan i osetljiv njihov posao i zato nam je posebno drago što smo deo ovako korisne i važne društvene kampanje.

Krenimo redom. Kampanja „Potpisujem“ je početkom novembra počela u šest zemalja regiona, a njen cilj je ratifikacija i puna primena Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama, tzv. Istanbulska konvencija. Naš prvi zadatak bio je da upoznamo novinare sa ovom pričom, pa smo organizovali radni doručak u hotelu „Moskva“.
Radni doručak za novinare

Dnevna štampa, ženski magazini, nedeljnici, novinske agencije i internet portali bili su vrlo zainteresovani za ono što su Tanja Ignjatović iz AŽC-a i Vanja Macanović, advokatica imale da kažu. Pokazalo se da redakcije više vole kad se novinarke (a ne novinari) bave temom nasilja nad ženama jer je radni doručak gotovo pa bio u potpunosti “ženski” događaj (čast izuzecima među kolegama).

Novinarke su bile zainteresovane ne samo za primere iz prakse i „crnu statisku“, već i za to šta to novo nudi Istanbulska konvencija Saveta Evrope i na koji način će se menjati zakonodavstvo Srbije nakon ratifikacije ovog dokumenta. Kako je sam naziv kampanje proaktivan i kako poziva na akciju, u hotelsku salu smo postavili plakat kampanje “Potpisujem” i pozvali novinarke da svojim potpisom podrže kampanju. Naravo da su se rado odazvale i sve redom potpisale plakat…

Mnoštvo informacija koje su novinarke dobile tog dana rezultiralo je raznovrsnim objavama: mediji su na različite načine obradili ovu temu – svako je neki drugačiji aspekt priče stavio u prvi plan.

Drugi važan događaj kampanje je bila međunarodna konferencija koja je 10. novembra održavana u Narodnoj Skupštini. Gost Autonomnog ženskog centra ovom prilikom bio je Žoze Mendeš Bota, specijalni izvestilac Saveta Evrope o nasilju nad ženama, koji je vrlo srčano govorio o važnosti dokumenta koji daje najveći spektar instrumenata za zaštitu žena do sada. Pored njega, konferenciji su prisustvovale zastupnice i poslanice iz parlamenata svih zemalja učesnica (od Austrije do Albanije) pa je ovaj događaj bio prilika da se javno čuje kako se svaka od ovih zemalja bori protiv nasilja nad ženama.

Odziv novinara na ovaj događaj bio je odličan jer su mediji imali priliku da prvi put razgovaraju sa speciijalnim izvestiocem Saveta Evrope za ove teme ali i da dobiju kompletnu sliku regiona. Televizijske vesti su, među udarne vesti tog dana, uvrstile i izveštaje sa ove konferencije.

Poslanice iz srpskog parlameta i iz regiona su, kao i prethodno novinari, dali svoju podršku kampanji tako što su simbolično potpisali plakat, pa su se ove slike brzo „zavrtele“ internet portalima. Prva faza kampanje je okončana, mi nastavljamo dalje.