Koliko je obrazovanje zastupljeno u kampanji?

U ovoj predizbornoj kampanji, naše aktivnosti su i dalje usmerene na civilni sektor.
Rado smo prihvatili poziv Građanskih inicijativa da im pomognemo u realizaciji kampanje koja je usmerena na praćenje aktivnosti političkih stranaka kada je reč o obrazovanju. U toku je monitoring medija, a rezultati će biti predstavljeni uoči izborne tišine. Osim praćenja koliko i kako političari govore o ovoj temi, odlučili smo da i na druge načine utičemo na to da se o ovome govori, da se daju konstruktivne ideje i pokreću neke dobre priče.
Zato smo za Građanske inicijative nedavno organizovali i prvi u nizu događaja sa predstavnicima političkih partija, gde su oni imali priliku da razgovaraju sa srednjoškolcima i da lično od njih čuju za neke od problema. Bojan Đurić (LDP), Miodrag Stojković (DS) i Dušan Pavlović (lista „Dosta je bilo“) zajedno su došli do kvalitetnih zaključaka kada je reč o reformi obrazovanja. Našem pozivu na debatu se nažalost nisu odazvali predstavnici vladajućih stranaka. Izgleda da ni SPS, ni SNS nemaju sluha za ovu temu, iako je, ironično, baš obrazovanje već godinama resor socijalista. Hvala dnevnom listu Politika što je objavio odličan tekst o srednjoškolcima koji su bili u publici, a koji po prvi put glasaju, sa napomenom da se stranke u vlasti nisu pojavile na debati. Važno je da se o tome ne ćuti.
U nastavku kampanje, sa ovom temom ići ćemo i u Novi Pazar, a na kraju očekujte i podatke o tome ko je, koliko, i šta pričao o obrazovanju. A posle… možemo samo da se nadamo da resor obrazovanja neće i u novoj vladi biti „kusur u političkim dilovima“, kako je to na našoj debati rekao Bojan Đurić.