Počela da radi platforma “Da znamo svi”

Nedavno smo započeli saradnju sa drugarima iz organizacije Zaječarska inicijativa, svakako najznačajnije i najaktivnije organizacije civilnog društva u Timočkoj krajini, i to na vrlo specifičnom i korisnom programu.
Reč je o internet platformi “Da znamo svi” – www.daznamosvi.rs – koja je namenjena svim građanima i koja treba da im olakša slanje i dobijanje odgovora od državnih organa. Svi oni koji žele da dobiju neku informaciju iz organa uprave – reč je, naravno, o informacijama od javnog značaja – mogu da koriste ovu platformu i direktno na adresu određenog organa pošalju svoje pitanje.
Platformu je podržao i Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, koji je prisustvovao konferenciji za medije na kojoj smo ovaj projekat predstavili. Imao je, možemo to slobodno reći, samo reči hvale za ovaj projekat.
I Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, takođe je podržao postojanje ove platforme i preporučio građanima da je koriste.
Već prvog dana na platformi je registrovano oko 30 korisnika a poslato 12 zahteva za dobijanje informacija od javnog značaja. Danko Nikolić, direktor Zaječarske inicijative, izuzetno je zadovoljan odzivom građana pa najavljuje da će se njegove kolege organizovati i još posvećenije raditi na razvoju ove ideje.
Početak rada stranice #daznamosvi najintenzivnije je podržao javni servis. Urednici i novinari RTS i Radio Beograda pokazali su, zaista, najviše interesovanja za ovu temu omogućivši aktivistima Zaječarske inicijative gostovanja u svojim programima, prateći i prenoseći izjave Poverenika. Osim javnog servisa, tradicionalno ovakvim temama se bave dnevni listovi Danas i Dnevnik, novinske agencije Tanjug i Fonet. Za nas je bilo zanimljivo i to da je platforma pobudila pažnju portala Mondo, imajući u vidu da se oni uglavnom bave “lakšm” temama.
Nadamo se da će, kako platforma bude postajala važnija građanima, i drugi mediji pratiti njen rad. Mi ćemo istrajno raditi na tome da informacija o platformi #daznamosvi dođe do što većeg broja ljudi.
Zajecarska_inicijativa_2