Zašto i kako se trudimo da skrenemo pažnju javnosti na “Zvončicu”?

Već duže od godinu dana družimo se sa ljudima iz “Zvončice”, udruženja roditelja dece obolele od raka koje postoji uz Institut za majku i dete.  Ovo udruženje je jedinstveno po tome što je iniciralo otvaranje prve roditeljske kuće u Beogradu i zbog toga što su kroz organizovanje različitih psiholoških, edukativnih i kreativnih radionica oboleloj deci i roditeljima svakodnevna podrška.

Nisu nam klijenti ali jesu drugari i, kad god smo u prilici, trudimo se da im pomognemo da njihove aktivnosti nađu put do medija jer one (aktivnosti) to i zaslužuju.

Ovog puta želeli smo da u okviru obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka (15. februara) zainteresujemo javnost i predstavnike vlasti, informišemo ih o problemima sa kojima se roditelji i deca suočavaju, a ujedno i predstavimo sve ono što “Zvončica” radi. S obzirom na to da se ovo udruženje finansira isključivo iz donacija, svaki vid promocije im je veoma koristan. Takođe, pokušali smo da animiramo predstavnike vlasti da podrže rad ovog udruženja i zauzmu se za pronalaženje sistemskog rešenja za roditeljske kuće.

Najpre smo zakazali posetu gradonačelnika Siniše Malog Roditeljskoj kući, a isti dan, u okviru obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, kuću je posetio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Dolazak dvojice visokih zvaničnika očekivano je privukao i veliku pažnju medija koji su,inače,mora se to priznati visoko senzibilni kad je reč o ovoj temi: rado se odazivaju pozivima da prave priče o deci oboleloj od raka, prate problem sa kojima se roditelji suočavaju. Uz veliki broj medija, stigla su i prva obećanja: i gradonačelnik i ministar zdravlja bili su iskreno zainteresovani za probleme u “Zvončici” i obećali su da će se krenuti u traženje sistemskog rešenja za njihovo funkcionisanje, kako ne bi zavisili samo od donacija.

456

Mnogi novinari i voditelji su prepoznali značaj ove akcije i u ime Zvončice im se zahvaljujemo na tome! Ivan Ivanović je tokom emisije emitovane 13. februara nosio mašnicu koja je simbol podrške, a istu akciju su tokom 15. februara podržali novinari i voditelji Radio televizije Srbije.  Svoju spremnost da skrene pažnju na decu i roditelje koji žive u “Zvončici”, Ivan je pokazao i time što je na početku emisije pozdravio njene ukućane.

123

Nekoliko dana kasnije u emisiji „Da možda ne“ u rubrici Heroj nedelje gosti su bili Natalija Dabić i Nebojša Petrović, animatori iz grupe IDE koji sa decom iz roditeljske kuće već sedam godina organizuju likovne radionice.

U gostovanjima na različitim televizijama (Pink, RTS, Studio B, N1) Irina Ban, direktorka udruženja i Dragana Nikolić, psiholog iz udruženja, govorili su o tome kako deci i roditeljima olakšati lečenje i boravak u bolnici, kao i zbog čega je važna promena zastarelog shvatanja da bolesna deca moraju biti u krevetu.

FotorCreated

 

Svetski dan dece obolele od raka je prošao a mi smo ostali da se i dalje družimo sa ljudima iz “Zvončice”, rešeni da zajedno s njima, skrećemo pažnju javnosti, ali i onih koji donose odluke na njih i njihovu borbu. Jer, u ozbiljnom društvu, kakvom valjda i mi težimo, to ne može biti samo njihova borba.