Učestvovali smo u organizaciji prvog sajma projekata EU u Srbiji

Sredinom marta u Beogradu je održan prvi sajam projekata koje je u Srbiji finansirala Evropska unija a naš tim je, zajedno sa drugim saradnicima i EU Info centrom, učestvovao u organizaciji ovog događaja.

Ovo je prvi sajam ovakvog tipa i ideja je bila da se na jednom mestu prezentuju najuspešniji projekti koje je podržala Evropska unija u Srbiji od 2000. godine do danas. Hteli smo da novinarima nacionalnih i lokalnih medija pokažemo projekte, upoznamo ih sa onima koji su njima rukovodili, povežemo ih sa ljudima ili institucijama koji su bili direktni korisnici ovih projekata.

SAJAM EU

Ako sada kažemo da je sajam posetilo više od 100 novinara iz cele Srbije, da su sa sajma otišli sa mnogo više konkretnih informacija o pomoći EU, sa novim idejama za svoje priče i priloge – onda možemo reći da je sajam bio uspešan.

Nekako se u našoj javnosti previđa važan podatak da je Evropska unija svakako najveći donator Srbije jer je od 2000. do 2015. godine kroz različite fondove našoj zemlji dodelila skoro 3 milijarde evra bespovratne pomoći. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je na ovom događaju najavio i novi paket finansijske pomoći EU IPA kroz koju će Srbija dobiti 189 miliona evra, od čega će najveći deo biti usmeren na sanaciju poplavljenih područja i prevenciju od sličnih nepogoda.

Sajam je bio koncipiran tako da se predstavi 12 različitih sektora koje je EU pomogla – poplavljena područja, poljoprivreda, obrazovanje, energetika i životna sredina, zdravstvo, inovacije i konkurentnost, socijalna uključenost, mediji, kultura i civilno društvo, lokalni razvoj, prekogranična saradnja, pravosuđe i policija – na kojima su projektni menadžeri Delegacije EU, partneri na sprovođenju projekta i krajnji korisnici predstavljali pojedinačne projekte i razmenjivali informacije sa predstavnicima medija.

I pored toga što je događaj odlično medijski propraćen, prave rezultate očekujemo tek u narednom periodu – kroz buduće priloge i zainteresovanost medija da prenesu iskustva korisnika projekata i dobrih inicijativa koje su podržane zahvaljujući EU.

[fbshare type=”button” float=”left”][fblike showfaces=”false” width=”90″ verb=”like” font=”arial” float=”left”] [twitter float=”none”]