Učestvovale smo na ProFemina konferenciji 2015

Ovogodišnja regionalna konferencija ProFemina otpočela je panelom o mizoginiji, a moderirala ga je direktorka naše agencije Suzana Miličić. O mizoginiji i problemima sa kojima se žene suočavaju govorile su su  Sanja Sarnavka, predsednica organizacije B.a.B.e. (Hrvatska), Dženeta Agović, aktivistkinja, Nataša Miljković, novinarka, Biljana Srbljanović, dramaturškinja i Jadranka Miličević, aktivistkinja, suosnivačica fondacije CURE (Sarajevo) i Gordana Suša, članica Saveta REM.

MG_7718

Na panelu “Mizoginija: Model 3.0” otvorena su mnoga pitanja u oblasti rodne ravnopravnosti. Govorilo se o tome koliko je mizoginija zastupljena u našoj zemlji i regionu i koliko je žene uopšte prepoznaju, o njenim pojavnim oblicima u medijima, u jeziku, u savremenoj kulturi, u politici i u svakodnevnoj komunikaciji. Takođe sagovornice su tokom panela govorile i o aktuelnim inicijativama protiv nasilja na ženama, ali i lošim mizoginičnim praksama koje često i same žene podstiču. Učesnice konferencije mogle su da čuju kako izgleda život žene u Sandžaku, kolika je stvarna (ne)moć žena u politici, ali i kako se putem pojedinih medijskih sadržaja propagira nasilje nad ženama.

1

Panelistkinje su se osvrnule i na aktuelnu peticiju za ukidanje emisije DNK na televiziji Pink, a Dženeta Agović je ukazala i na slučaj u kome je sam sudija iz Novog Pazara ženu upućivao da pomoć potraži preko emisije. Novinarima televizije N1 koja se ovom temom aktivno bavi ukazali smo na ovaj slučaj i uspele da sa ovog događaja pošaljemo i jednu važnu informaciju.

Regionalna konferencija ProFemina održava se već treću godinu za redom u organizaciji časopisa „Lepota i zdravlje“, a tema ovogodišnje konferencije bila je „Šta žene žele?“. Na konferenciji je podržana i kampanja Autonomnog ženskog centra „Širi dalje“ pa su slušateljke i učesnice konferencije na svojim sedištima nalazile flajere sa brojevima SOS telefona koje mogu proslediti sestri, drugarici, komšinici.

tvit-28