Niš-EU-na-delu

Predstavili smo EU projekte u Nišu

Nakon prvog Sajma EU projekata „EU na delu“ koji smo organizovali u Mikser Hous-u u Beogradu, kraj maja smo posvetili predstavljanju EU projekata na jugu Srbije i to u Nišu. Fokus ovog sajma bio je na predstavljanju aktivnosti i rezultata Delegacije EU u jugoistočnoj i južnoj Srbiji.

Sajam smo organizovali u galeriji „Srbija“ na centralnom gradskom trgu, 22. maja. Kako je to bio poslednji školski dan za sve maturante u Srbiji, početak sajma ulepšale su stotine niških maturanata koji su na trgu plesali kadril. I ambasador EU u Srbiji, Majkl Davenport je, pre nego što je došao na otvaranje sajma, pozdravio niške maturante.

Na sajmu EU projekata u Nišu predstavljeni su projekti iz ovog dela Srbije iz sedam sektora kojima EU neprestano pruža podršku: zdravstvo, obrazovanje, socijalna inkluzija, inovativnost i konkurentnost, mediji i civilno društvo, lokalni razvoj i prekogranična saradnja. Na štandovima u galeriji „Srbija“ bilo je predstavljeno 30 različitih projekata. Novinari lokalnih i regionalnih medija, njih oko 40, imali su priliku ne samo da porazgovaraju sa ambasadorom EU već i da se upoznaju sa brojnim projektima koje EU u ovom delu Srbije podržava.

Niš EU na delu

Izvor: OK radio

Veliku pomoć u organizaciji ovog sajma ali i u informisanju javnosti imali smo od EU Info  Pointa iz Niša, „produžene ruke“ Delegacije EU za Niš, koju čini ekipa dobrih poznavalaca lokalnih prilika. Oni su, tog dana, imali i niz drugih aktivnosti – otvorili su Festival evropskog filma u Nišu, npr – ali su našli vremena da nam budu organizaciona podrška za pripremanje sajma i protokola oko posete ambasadora.

Za nas je, inače, poseban užitak na ovom događaju bila prilika da slušamo džez bend Nišvil fondacije, na otvaranju sajma. Talentovana ekipa mladih ljudi izvela je nekoliko numera na početku i na kraju sajma i učinila da posetioci i učesnici počnu lagano da se kreću u ritmu muzike i zaborave na protokolarno ponašanje.

Za Nišvil fondaciju, koja je takođe podržana od stane Delegacije EU, ovo je bio sjajan način da predstavi svoj rad.

Beogradski sajam je bio prilika da vidimo projekte koje je podržala EU u celoj zemli dok smo u Nišu malo lokalizovali pristup jer smo hteli da skrenemo pažnju na neke manje projekte iz jugoistočne i južne Srbije koji su izuzetno značajni na lokalnom nivou.

Glavna poruka koja je iz Niša otišla u gotovo sve nacionalne medije jeste poruka ambasadora Devenporta da će „EU ostati glavni partner Srbije i u narednom periodu“. To je, zapravo, logičan nastavak saradnje duge 15 godina (od 2000. g) tokom koje je EU donirala Srbiji 3 milijarde evra, postavši, na taj način, najveći bilateralni donator naše zemlje.

[fbshare type=”button” float=”left”][fblike showfaces=”false” width=”90″ verb=”like” font=”arial” float=”left”] [twitter float=”none”]