azl.cdr

Pričamo o lokalnim političarkama na malo drugačiji način

Ovih dana je počela kampanja za promociju Akademije ženskog liderstva, mesta na kom se edukuju lokalne političarke i mesta koje, inače, okuplja ambiciozne i aktivne žene iz manjih sredina dajući im podršku u njihovom radu.

U Novom Sadu i u Nišu će ove jeseni za njih biti održani seminari, slušaće, učiće, družiće se, povezivati, sticati mentorke i drugarice, proširivaće domet svog znanja i svog uticaja.

Da nismo ovog leta dobili priliku da, kao pobednici javnog poziva organizatora, kreiramo komunikacionu strategiju za Akademiju ženskog liderstva, ne bismo toliko proširili svoje znanje o ženama u politici i u javnom životu. Kraj leta je, za nas, značio da smo zaronili u podatke i istraživanja koja pokazuju kakva je percepcija žena koje su aktivne u svojim sredinama. I nismo se naročito oduševili podacima.

Istraživanje koje je rađeno za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije „Učešće žena u odlučivanju na lokalnom nivou“ izuzetno nam je pomoglo da zaista uvidimo razmere podzastupljenosti žena u izvršnoj vlasti na nižim nivoima. To istraživanje, koje vrlo konkretno i plastično opisuje poziciju lokalnih političarki, je i bilo osnova za kreiranje glavnih poruka.

Namera nam je bila da izbegnemo uobičajenu terminologiju civilnog sektora i da kroz činjenice i podatke iz stvarnog života pošaljemo poruku o tome sa čim se suočavaju politički aktivne žene u unutrašnjosti. One su „dobre“ kad treba brinuti o deci i starima ali ne i „dovoljno dobre“ da odlučuju o velikim budžetima ili infrastrukturnim projektima, one nisu predsednice opština ili gradonačelnice ali jesu načelnice odeljenja jer takva mesta traže operativnost i posvećenost. azl.cdr

Pokušali smo da kreiramo poruke koje će javnosti praktično predočiti život lokalnih političarki, bez namere da sve uvijamo u floskule.

Evo nekih poruka i podataka koje ćete narednih dana čuti:

1. Ima 180 opština u Srbiji a samo 7 gradonačelnica. Zašto?

2. U 23 opštine u Srbiji nema niti jedne žene u opštinskim većima, to su „muška veća“. Zašto? Zar u Bečeju, Bačkom Petrovcu, Loznici, Mionici, Topoli, Kladovu, Majdanpeku, Knjaževcu, Prijepolju, Sjenici, Arilju, Tutinu, Novom Pazaru, Kruševcu, Medveđi… nema žena od akcije?

3. Zašto u beogradskoj opštini Stari grad nema žena u opštinskom veću? Šta se desilo sa ženama od akcije u centru Beograda?

4. Šta razlikuje opštine Vršac, Nova Crnja, Rača i Gadžin Han od ostalih u Srbiji? To su mesta u kojima ima 50 do 60% žena u opštinskim većima. Ovo su mesta koja su otkrila svoje žene od akcije i dala im šansu. To su mesta koja su ranije imala predsednice opština, žene koje su dale šansu koleginicama i koje su podržale njihove ambicije.

5. Imamo pravo glasa 70 godina i još nismo stigle do ravnopravnosti. Koliko još vremena nam treba? Devojčice koje su danas rođene otići će u penziju kad ostvarimo punu ravnopravnost, ako budemo išli ovim tempom.

Prvi deo kampanje se odnosi na skretanje pažnje na kvalitetne žene koje se bave politikom na lokalnom nivou a kasnije, kako jesen bude odmicala a budu se, verovatno, bližili izbori, dobiće i neke druge obrise.

Osmislili smo i neke zanimljive forme gerila marketinga usmerene prema političarima, predstavnicima vlasti i političkih partija ali o tome ćemo vam pričati kasnije, kad naše ideje postanu – delo.

Akademiju ženskog liderstva vode i organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za ženska prava iz Kikinde uz podršku USAID Srbija.

Drugari, želimo vam uspešnu kampanju 🙂