Euteka – pokrećemo EU teme u bibliotekama u Srbiji

Već neko vreme pripremamo a ove nedelje i zvanično pokrećemo projekat koji se značajno razlikuje od onih koje smo do sada radili. Reč je o projektu koji podržava Delegacija EU u Srbiji, čiji je radni naziv – EU u vašoj biblioteci a koji smo mi “krstili” – Euteka.

Šta je, dakle, Euteka?

To je serija događaja i aktivnosti u bibliotekama širom Srbije u kojima će biti reč o temama koje su u vezi sa EU i njenim vrednostima ali tako da one budu deo stvarnog interesovanja lokalne javnosti. Ako u nekom gradu postoji interesovanje za to koji su fondovi EU dostupni našim preduzetnicima, idemo tamo da o tome pričamo, ako je za neko mesto važno da se zna regulativa za ekologiju, dovešćemo eksperte i pričati o tome, tamo gde nam budu rekli da žele da čuju kako njihova deca mogu da studiraju na EU univerzitetima, pozvaćemo eksperte i bivše studente i sa građanima pričati o toj temi.

logo 8

Ove nedelje ćemo organizovati prvi događaj i to u Narodnoj biblioteci “Dositej Novaković” u Negotinu i to javni razgovor sa tamošnjim srednjoškolcima “Studiraj, putuj, upoznaj EU” kako bi im ljudi koji poznaju ovu tematiku približili mogućnosti studiranja na EU univerzitetima, ukazali im na to da imaju pravo da idu na razmenu studenata u nekoj od zemalja EU…

Šta je još Euteka?

To je i distribucija publikacija koje redovno objavljuje EU Info Centar a koje pokrivaju određene oblasti i daju bližu sliku publici o EU regulativi ili pravilima u toj oblasti. To je i donacija Euteka polica za 15 biblioteka na kojima će vidno biti izložene knjige i publikacije koje su u vezi sa EU temama. To je stalni rad sa bibliotekarima i edukacija o tome kako da pribave nove besplatne knjige o EU, kako da se osposobe da učestvuju na konkursima EU i koriste fondove za razvoj njihove delatnosti. To je niz aktivnosti kojima je cilj da biblioteke u Srbiji budu neformalni centar informisanja građana o brojnim temama koje su u vezi sa EU a koje njima mogu biti od koristi.

Krećemo s Negotinom, sledeće nedelje smo u Šapcu pa onda redom. Biblioteke će biti uzbudljiva mesta narednih meseci.

Ovaj projekat vodimo zajedno sa kolegama iz Maxima Consulting agencije, koji imaju zavidno iskustvo u vođenju ovakvih projekata i vrlo se radujemo novim temama, novim načinima rada, novim ljudima 🙂