Kako smo pričali priču o Ribella hummusu?
Maj i juni bili su u našoj kancelariji u znaku – humusa. Ove namirnice bilo je svuda oko nas u tom periodu: na stolovima sa računarima, u kuhinji, u frižideru. Čitali smo deklaracije sa pakovanja, slikali ga iz različitih uglova, istraživali šta o humusu pišu po svetu, konsultovali nutricioniste domaće i strane i, priznajemo, slasno ga jeli 🙂 .
Humus je u naš agencijski život ušetao početkom maja kad smo započeli saradnju sa domaćom kompanijom DTD Ribarstvo koja je jedini fabrički proizvođač humusa u Srbiji – Ribella hummus-a. Iako u Ribarstvu znaju da u Srbiji postoji tržište za ovaj proizvod, shvatili su da bi im dodatna edukacija potrošača o kvalitetima ove namirnice pomogla.
Naš zadatak je bio da osmislimo i sprovedemo PR kampanju kojom bi ciljnoj grupi približili ovu namirnicu, ukazali na njene kvalitete u zdravstvenom i nutricionističkom smislu i podstakli interesovanje za humusom. Klasičnu PR kampanju ovog puta je pratila i oglasna kampanja u printu za koju smo, takođe, bili zaduženi.
Početak kampanje za Ribella hummus vezali smo za Svetski dan humusa 13. maj koji se u svetu obeležava već nekoliko godina unazad, a vidljiv je i na društvenim mrežama (#hummusday). Rešili smo da ovaj dan obeležimo tako što ćemo odabrane food blogerke i urednice/redakcije obradovati bogatim humus doručkom i informacijom o međunarodnom danu ovog bliskoistočnog namaza i skoku prodaje koji je Ribella zabeležila.
Kao rezultat ove akcije pojedini mediji i blogerke su objavili informaciju o Svetskom danu humusa, o Ribelli ili ukusnim receptima čiji je glavni sastojak humus.
Glavni cilj PR kampanje bio je edukacija javnosti o dobrim svojstvima ove namirnice, bogatom ukusu i poreklu. Putem medija plasirali smo različite teme: 5 istina i zabluda o humusu, 10 razloga zbog kojih treba da probate humus, Humus kao saveznik u dijeti, Humus kao najzdravii namaz za sendviče, Humus snižava holesterol i krvni pritisak…i postepeno otkrivali čitaocima u čemu je zavodljivost ove namirnice.
U junu i julu smo sa urednicima lifestyle magazina i novinarima lifestyle rubrika povezali nutricioniskinju Jovanu Srejić koja je govorila o tome zbog čega je humus nutritivno bogata namirnica i koji vitamini i minerali u ovoj namirnici su dobri za organizam. Organizovali smo i nekoliko gostovanja na kablovskim i nacionalnim televizijama u kojima je bilo reči o humusu.
Kroz interesantne i gurmanske recepte nastojali smo da srušimo mit da sve što je zdravo mora biti neukusno. Bogat ukus humusa govori upravo suprotno.
Pomogli smo i u realizaciji radionice na konferenciji Food Talk 2015 u realizaciji Color Press Group u okviru koje su Ribella kuvar i nutricionista Jovana Srejić pokazali “Kako se vole falafel i humus”.
Kako bismo u daljoj kampanji imali vizualno osveženje i nove fotografije različitih jela od humusa angažovali smo fotografa Miloša Ljubičića i dekoraterku Tijanu Banović. Zajedno sa Ribella kuvarom oni su na zanimljiv način prikazali više od 15 gurmanskih ideja sa humusom.
Paralelno sa PR kampanjom tekla je i oglasna kampanja u čijem «krčkanju » smo i mi učestvovali. Pomagali smo u izboru fotografija za oglase, predložili smo kopi i plan oglašavanja u printu i sproveli ovu kampanju. Prema zvaničnim podacima o čitanosti kroz ovu oglasnu kampanju doprli smo do više od dva miliona čitalaca.
U narednom periodu očekuje nas nastavak kampanje za Ribella hummus, ali i početak saradnje sa kompanijom DTD Ribarstvo u sferi onlajna. Nastavljamo da pričamo ukusne, a uz to i zdrave priče o humusu, ali i o ostalim proizvodima koji dolaze iz Bačkog Jarka.
[fbshare type=”button” float=”left”][fblike showfaces=”false” width=”90″ verb=”like” font=”arial” float=”left”] [twitter float=”none”]